Σχολική βιβλιοθήκη
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Αυτό το λήμμα παρουσιάζει το θέμα από ελληνική οπτική γωνία ή δίνει δυσανάλογο βάρος στην ελληνική πτυχή ενός παγκόσμιου θέματος. Προσπαθήστε να το ανασκευάσετε ή και να προσθέσετε πληροφορίες έτσι ώστε να καλύπτει πληρέστερα και περισσότερο ουδέτερα το θέμα. Παρακαλούμε δείτε τη σχετική συζήτηση στη σελίδα συζήτησης του λήμματος. |
Σχολική βιβλιοθήκη ονομάζεται η βιβλιοθήκη η οποία βρίσκεται και λειτουργεί μέσα σε Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος της σχολικής βιβλιοθήκης είναι η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των δασκάλων – καθηγητών και η βοήθεια των μαθητών στις μελέτες και τις εργασίες τους. Στα κρατικά σχολεία τις βιβλιοθήκες χρηματοδοτεί το κράτος και στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων την χρηματοδότηση αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης οργανισμός.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. την περίοδο 1996-2000 με την ενέργεια «Σχολικές Βιβλιοθήκες (Σ.Β.)» ίδρυσε συνολικά 499 σχολικές βιβλιοθήκες Ε.Π.Ε.ΑΕΚστη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια - επί συνόλου 3460 σχολείων Δ/θμιας Εκπ/σης), στο χώρο αντίστοιχων σχολικών μονάδων, με ισόρροπη γεωγραφική κατανομή σε όλη τη χώρα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Κ.Π.Σ).
Οι σχολικές βιβλιοθήκες (Σ.Β) δεν είναι λαϊκές ή δημοτικές αλλά ανήκουν στη σχολική κοινότητα.
Οι πρώτες 49 Σ.Β στελεχώθηκαν από βιβλιοθηκονόμους και αποτέλεσαν την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Δημιουργήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Οι υπόλοιπες 450 στελεχώθηκαν με εκπαιδευτικούς Δ/θμιας Εκπαίδευσης και αποτέλεσαν την ανάπτυξη του έργου. Υλοποιήθηκαν με προγράμματα που ανέλαβαν τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, συνεπικουρούμενα από τον Ο.Σ.Κ, το Ε.Ι.Ν και το Ε.Κ.Τ. Στα προγράμματα αυτά δόθηκαν ονομασίες ανάλογα με τον τόπο της υλοποίησής τους. Παράδειγμα, το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά ονομάσθηκε «ΣΑΛΑΜΙΣ», το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ονομάσθηκε «ΠΕΛΛΑ», το πρόγραμμα του πανεπιστημίου Κρήτης ονομάσθηκε «ΚΝΩΣΣΟΣ» κ.ο.κ
Σημερινή κατάσταση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σήμερα όλες οι Σ.Β είναι στελεχωμένες από εκπαιδευτικούς (Δ/θμιας εκπαίδευσης) οι οποίοι απασχολούνται πλήρως στις σχολικές βιβλιοθήκες, επιλεγμένοι από τα αρμόδια Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) κάθε διεύθυνσης εκπαίδευσης με τετραετή απόσπαση. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ανάπτυξης του δικτύου Σ.Β με άλλες 266 (έργο μέσω του Γ’ Κ.Π.Σ)
Η λειτουργία των Σ.Β εποπτεύεται από το ΥΠΕΠΘ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου των Σ.Β στην χώρα μας. Στην εποπτεία του ΥΠΕΠΘ είναι και η συλλογή των Σ.Β. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΠΘ συγκεντρώνει λίστα εγκεκριμένων τίτλων για τις Σ.Β.
Η βασική συλλογή των πρώτων Σ.Β αποτελείτο από 6000 τίτλους (κοινούς και για τις 500 Σ.Β) επιλογής του ΥΠΕΠΘ. Στις σημερινές υπό ίδρυση Σ.Β, η βασική συλλογή των 6000 τίτλων θα επιλεχθεί από μία επιτροπή βιβλιοθήκης (ανά σχολική μονάδα) μέσα από μία λίστα των 13418 εγκεκριμένων τίτλων που έχει συνταχθεί για αυτό το λόγο από το ΥΠΕΠΘ.
Κάθε Σ.Β περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο με : βιβλιοστάσια, αναγνωστήριο, χώρο υποδοχής-ενημέρωσης-δανεισμού και το τμήμα των υπολογιστών. Στον εσωτερικό χώρο υπάρχει σύστημα κλιματισμού όπως και σύστημα συναγερμού και πυρανίχνευσης
Διαδικτυακές υπηρεσίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι υπηρεσίες του διαδικτύου των ΣΒ, εξυπηρετούνται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (έργο Edunet). Κάθε βιβλιοθήκη έχει το δικό της λογαριασμό στο Σχολικό Δίκτυο με δυνατότητες για: προσωπική φιλοξενία ιστοσελίδων (html, d-html, php), e-mail (POP, webmail), Λίστας Σ.Β κ.λ.π. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι είτε ευρυζωνική σύνδεση (Broadband connection, ADSL), είτε ISDN σύνδεση, ανάλογα με την υπάρχουσα δομή του τηλεφωνικού δικτύου.
Το τοπικό δίκτυο Η/Υ των Σ.Β είναι της μορφής Εξυπηρετητή-Πελάτη (Server/Client). Το λειτουργικό σύστημα του εξυπηρετητή είναι Win’ NT Server και των σταθμών του δικτύου Win’98. Το ειδικό λογισμικό αυτοματισμού της βιβλιοθήκης, δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και είναι το ΑΒΕΚΤ 5.0 σε περιβάλλον Windows.
Οι σχολικές βιβλιοθήκες συνήθως περιλαμβάνουν βιβλία, περιοδικά και άλλο οπτικοακουστικό υλικό. Το υλικό αυτό στηρίζει την διδακτέα ύλη και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις ψυχαγωγικές ανάγκες των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου.
Μια «ιδανική» σχολική βιβλιοθήκη θα έπρεπε να στελεχώνεται από ειδικούς στον τομέα, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους και τεχνικούς υπολογιστών, οι οποίοι, εκτός από την εξυπηρέτηση των χρηστών της βιβλιοθήκης, θα ασχολούνται και με την εκπαίδευση των χρηστών για την αποτελεσματικότερη χρήση των μέσων που προσφέρει (πληροφοριακή παιδεία), όπως επίσης και να πραγματοποιούν συνδιδασκαλίες με εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων/συμβούλους, αναδεικνύοντας το ρόλο του έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]http://greekschoolibs.blogspot.com/ http://3gym-kerats.att.sch.gr/library/forum/ http://vivliothiki.blogspot.com/ https://web.archive.org/web/20100214003258/http://gym-magoul.att.sch.gr/library/ http://www.ekt.gr/school-library/ Αρχειοθετήθηκε 2009-03-04 στο Wayback Machine.